Můj dort je tedy inspirován jinými dorty, ale upřímně to byl trochu "hokus pokus", protože jsem se prostě spoléhala na to, že se mi povede na první pokus a žádný zkušební jsem nedělala 😊
Suroviny:
Základní - palačinky tedy "korpus":
4 banány
4 vejce
400 g mouky (já zvolila celozrnnou špaldovou, kterou jsem prosila od hrubých částeček)
200 g mandlového mléka (stačila by i voda)
lžička bio kypřícího prášku (např. z DM)
lžíce kvalitního rostlinného oleje na smažení
Základní - krém:
3 plechovky kokosového mléka (já použila značku Albert) vychlazené přes noc v lednici
20 g agaru
3 lžíce kukuřičného škrobu
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce čekankového sirupu (skvělý pro děti, obsahuje jen 5% cukru a 70% vlákniny, přesto je chuť příjemně sladká)
Volitelné:
ovoce na ozdobu a ochucení - já zvolila maliny a borůvky, ale zařídit se můžete zcela dle chuti nebo aktuální sezóny, v nouzi udělají dobrou službu i banány mezi jednotlivé vrstvy a nahoru opražený kokos nebo kakao
Postup:
Je vhodné začít krémem, protože se musí přes noc nebo den chladit, já tedy na nedělní oslavu dala v pátek večer kosové mléko do lednice, v sobotu ráno udělala první fázi krému a večer fázi druhou spolu s palačinkami.
Krém - první fáze:
Otevřete 2 plechovky vychlazeného kokosového mléka a vylijte z nich tekutinu (propíchněte tvrdou hmotu například lžící, abyste se k tekutině dostali). Tuhý obsah obou plechovek vydlabejte do hrnce a pomalu zahřívejte. Jakmile se mléko rozpustí, přidejte škrob, sirup a agar. Přiveďte k varu a na mírný stupeň nechejte vařit 5 minut a poté vmíchejte kokosový olej. Nechejte vychladnout a uložte do lednice na několik hodin.
Krém - druhá fáze:
Ztuhlý obsah hrnce vložte do mixovací nádoby a rozmixujte do hladka. Přidejte tuhý obsah třetí vychlazené plechovky kokosového mléka a vyšlehejte do krému.
Palačinky:
Zde je postup opravdu triviální, banány rozmačkejte, přidejte k nim vejce a rozšlehejte. Přisypejte do mísy mouku a vlijte mléko. Výsledná směs by měla být hustší než na klasické palačinky, ale ne moc tuhá (upravte případně přidáním mouky nebo mléka). Palačinky smažte na lehce vymazané pánvi (před každou novou palačinkou pomažu pánev mašlovačkou namočené v troše oleje). Hmotu naběračkou dejte do pánve a rozetřete po ploše pánve stěrkou. Doporučuji smažit tak na 3/4 výkonu (u nás na indukci na stupni 6-7 z 10) z obou stran. Mně z uvedeného množství vyšlo na pánvi o průměru 28 cm asi 7 tlustých palačinek.
Kompletace dortu:
Palačinky seřízněte nožem do stejného kulatého tvaru například podle dezertního talíře. Poté palačinky skládejte jednu na druhou, každou z nich pomažte krémem a naskládejte na ni ovoce. Na závěr pomažte krémem i horní palačinku a strany dortu. Ovoce nahoru na ozdobu můžete dát nyní, krém je měkký a ovoce se do něj dobře zamáčkne a dort nechejte ještě aspoň 2 hodiny chladit, krém pěkně ztuhne. Pokud dort servírujete a zdobíte až druhý den, doporučuji dort před podáváním 2 hodiny předem z lednice vytáhnout, aby krém povolil a ovoce v něm drželo. No a máte hotovo 😊 Dort je sladký díky přirozenému cukru v ovoci a té troše čekankového sirupu, krém je chutný a má příjemnou konzistenci 😉
Dort můžete připravit k jakékoliv příležitosti, ať už to bude k narozeninám nebo jen tak na letní či zimní párty, přejeme s Maximkem dobrou chuť 😘
A tady se ještě můžete podívat, jak si Maxim užíval, když dostal svůj kus dortu, aby s ním naložil dle svého uvážení 😁
Žádné komentáře:
Okomentovat